3 hästkapplöpningsevenemang i Sverige 2022

Hästsport har varit populärt sedan urminnes tider och Sverige är inget undantag. De tidigaste hästevenemangen genomfördes i Sverige under tidigt 1800-tal och sporten är fortfarande enormt populär både inom betting som antalet aktiva utövare. Bettingen på hästkapplöpning har förändrats i takt med den tekniska utvecklingen av samhället. Förr behövde man vara fysiskt på plats för att lämna in en kupong antingen vid evenemanget eller sedermera hos den lokala spelbutiken. Idag har samhället digitaliserats och betta på sport online via applikationer eller hemsidor har nästintill ersatt dåtidens bettingalternativ. 

Hästkapplöpning i Sverige

Hästkapplöpning innefattar båda hästsporterna trav och galopp. Travsporten är den största hästsporten i Sverige och betyder att man kör loppet med en sulky fäst bakom hästen. Hästen får endast trava vilket innebär att hästen lyfter hovarna diagonalt samtidigt. Vid ett travlopp måste hästen ständigt behålla denna gångart för att inte diskvalificeras. 

Den största och kanske mest kända hästarenan i Sverige är Solvalla i Stockholm. Arenan är nationalarena och även Nordens största arena för travsport med en kapacitet på över 35 000 åskådare. Solvalla byggdes 1927 och anses vara ett av skälen till varför travsporten i Sverige blivit så populär

Den första travbanan som byggdes i Sverige var Jägersro i Malmö år 1907 och idag finns det 33 banor runt om i hela landet, men Jägersro förbli den enda banan i Sverige som kan kombinera trav- och galopp. Jägersro anordnar varje år cirka 100 tävlingar för trav, galopp, ponnytrav och ponnygalopp. Galopp är den hästsport som når den absolut högsta hastigheten på över 60 km/h. Hastighetsrekordet för full galopp för ett engelskt fullblod är hela 66 km/h.

3 hästkapplöpningsevenemang i Sverige 2022

Det finns ett flertal olika hästlopp varje år i Sverige som tillhör de största i landet. De största brukar innefatta trav men det finns även galopplopp som lyckas klämma sig in på listan. Nedan listas 3 av Sveriges största hästkapplöpningsevenemang i Sverige:

Elitloppet
Denna travtävling räknas som Sveriges största och mest prestigefyllda och räknas som ett Grupp 1-lopp, vilket innebär att loppet är av högsta internationella klass. Elitloppet avgörs varje år i den sista söndagen i maj och lockar utövare och åskådare från hela världen. Distansen är 1609 meter och förstapriset för vinnaren är 5 miljoner svenska kronor. 16 hästar runt om i världen bjuds in till Elitloppet som först består av två kvalheat innan den finalen avgör vinnaren. Årets upplaga av Elitloppet vanns av Frankrike då hästen Etonnant kom först i finalen. 

Hugo Åberg Memorial
Detta travlopp avgörs på en distans på 1609 meter på Jägersro i Malmö av varmblodiga travhästar. Loppet anordnas årligen varje juli och räknas som ett av de största hästevenemangen i Sverige. Det första Hugo Åberg Memorial kördes 1970 till minne av den legendariska byggherren Hugo Åberg, som även var en stor traventusiast. Malmöfödda Åberg blev stadens byggherre under många år och ligger bland annat bakom byggandet av det kända höghuset Kronprinsen i centrala Malmö. Hugo Åberg var även ordförande i Skånska Travsällskapet och var en bidragande orsak till att Jägersro moderniserades och förblev en av landets bästa travbana. Förstapriset för vinnaren i Hugo Åberg Memorial ligger på runt 2 miljoner kronor och årets upplaga vanns av Don Fanucci Zet med svenske Örjan Kihlström i sulkyn. Loppet är välbesökt och publikrekordet ligger 13 800 personer från 2014. Svenskt Derby
Svensk Derby är den största och viktigaste galopptävlingen under året och det arrangeras på Jägersro i Malmö under mitten av juli varje år. Distansen är 2400 meter och underlaget är dirttrack. Loppet brukar attrahera en stor publik och där kvinnorna enligt gammal sed ska bära stora hattar. Loppet har en historia som sträcker sig bak till 1918 och har den engelska motsvarigheten som förlaga. Förra årets tävling vann hästen Stroxx Carlras med jockeyn Nikolaj Stott på ryggen.