NFT-hästkapplöpning breder ut sig och blir allt mer populärare 

Trav är en av de mest populära sporterna i landet, och det av bra anledningar. Sporten bidrar med en rejäl dos underhållning för åskådarna, och är en sport som går alldeles utmärkt att ta del av via TV:n, mobiltelefonen eller direkt på plats. Men under den senaste tiden har det hänt en hel del grejer inom branschen…

Om du är intresserad av trav har du kanske hört talas om något som kallas för NFT-hästkapplöpning. Konceptet har fått rejält med uppmärksamhet under det senaste året, och är ett revolutionerande sätt att ta del av hästkapplöpning. Vill du veta mer om vad det är och hur det fungerar? Fortsätt läsa!

Vad är en NFT?

NFT står för “non fungible token” och är helt enkelt någon typ av föremål som inte går att byta mot andra föremål av samma exakta värde. Detta gör att de skiljer sig från kryptovalutor och andra typer av valutor, som går att byta ut mot varandra. 

NFT:er kan t.ex. vara digitala konstverk, såsom bilder, filer eller videor. När du köper en NFT köper du äganderätten till konstverket eller föremålet, och informationen lagras sedan på något som kallas för en blockkedja. 

En blockkedja är helt enkelt en lång rad med olika små bitar av information, som tillsammans bildar en helhet. Här registreras bland annat vem ägaren av föremålet är, vem som ägde den innan, men även hur mycket föremålet såldes för.

NFT och hästkapplöpning – hur fungerar det tillsammans?

Va? NFT och hästkapplöpning? Fungerar det verkligen tillsammans? Ja! 

Detta är möjligt tack vare hästkapplöpningsplattformen Zed Run, en plattform skapad av den australiske utvecklaren Chris Laurent. 

På den här plattformen kan du köpa och äga hästar, men i form av NFT:er. Du kan även avla hästar, träna dem, samt tävla mot andra hästar på plattformen. Här kan du tävla mot andra människor som äger hästar i form av NFT:er, och tävlingarna är i regel tillgängliga i dygnet runt och med olika typer av insatser. 

Precis som i verkliga liver går tävlingen ut på att avla eller äga bäst häst, och på så sätt vinna kapplöpningarna.

Kan NFT-hästkapplöpningen konkurrera med den riktiga hästkapplöpningen?

Ja och nej. I skrivande stund är NFT-kapplöpningen inte i närheten av lika populärt som det fysiska alternativet, även om konceptet växer i popularitet för varje dag som går.

Den digitala hästkapplöpningen med NFT:er är nästa steg i utvecklingen, och kommer med allra största sannolikhet att få allt större uppmärksamhet och utrymme inom sporten. Huruvida den kommer att kunna konkurrera med den äkta varan är dock omöjligt att säga, men vi bör inte bli förvånade om så blir fallet i vårt framtida samhälle.