Travsport

Trav är den vanligaste formen av hästtävlingar, en hästsport där hästar tävlar i en specifik gångart – antingen trav eller pacing – och vanligtvis drar en tvåhjulig vagn.

Hästkapplöpning har varit en spännande sport i hundratals år och är fortfarande ett populärt tidsfördriv i många länder runt om i världen. Trav är en populär sport i Sverige, men den är också attraktiv i övriga Europa. USA, Kanada, och Australien. Den kännetecknas främst av att hästarna styrs av en kusk som sitter i tvåhjuliga vagnar som dras av hästen.

Betting på trav

Även om trav och andra typer av hästkapplöpning skiljer sig mycket åt när det gäller hur tävlingarna körs, är spelupplägget som används i båda fallen i stort sett detsamma. Båda använder ett system som kallas pool betting och som har funnits sedan början av 1900-talet och har länge varit standard för alla typer av hästkapplöpningar. Pool-spel skiljer sig mycket från de system som används för andra typer av sportevenemang, som vanligtvis baseras på fasta odds.

Vid satsning på travbanor fastställs dina odds aldrig förrän loppet är på väg att starta. Varje satsning i varje lopp skiljs åt genom det belopp som satsas, vilket sedan avgör oddset. Ju mer pengar i en viss spelpool, desto mindre får vinnarna, och det motsatta gäller när det inte finns mycket pengar i en spelpool.

Som ett resultat av detta kan ditt odds förändras drastiskt från det att du gör en satsning tills loppet faktiskt äger rum. Även om du förlorar en viss känsla av kontroll på grund av detta är detta det mest demokratiska av alla bettingsystem. Istället för att oddsen bestäms av en enda oddssättare bestäms de av alla som satsar på ett visst lopp.

Se till att hitta bästa svenska casino eller spelbolag för dina travspel.

Olika typer av bet

Det finns grundläggande typ satsningar som i stort sett alla travtävlingar har på något sätt. Dessa satsningar kan delas upp i två typer: ”straight wagers” eller ”exotic wagers”

Ett ”straight wager” gäller en enda häst i ett enda lopp. Du behöver bara oroa dig för hur en enskild travhäst presterar och hur den kommer att klara sig mot alla andra i fältet. Vanliga exempel på satsningar är:

Vinnare: Du satsar på att en häst ska sluta först i ordningen i ett lopp.
Plats: Du satsar på att en häst kommer att sluta som etta eller tvåa.

Den andra typen av satsningar är ”exotic wagers”. Det är helt enkelt ett spel där mer än en häst är inblandad. Du behöver flera hästars prestationer att gå din väg istället för bara en enda häst. Några exempel på bets:

Exacta: Du väljer de två första hästarna i målgångsordning.
Quinella: Du väljer de två första hästarna i målgångsordningen i endera ordningen.
Trifecta: Du väljer de tre första hästarna i målgångsordningen.
Superfecta: Du väljer de fyra första hästarna i målgångsordningen.
Pentafecta: Du väljer de fem första hästarna i målgångsordningen.