Vanliga travtermer som är bra att veta

För alla som är aktiva inom trav och travspelare förekommer ett alldeles eget språk. För den oinvigde kan det låta obegripligt. För att bli en bättre spelare lär du ha koll på detta travspråk för att ha möjligheten att utöka dina kunskaper om sporten överlag.

Positioner i banan

Det finns olika namn för olika positioner i banan. Med positioner i banan menas om hästen till exempel ligger i ledning, bakom ledaren eller tvåa i ytterspår och så vidare. Dels är det fördelaktigt att veta vad termerna betyder, men också vad som är bra och mindre bra. Dessutom kan vissa hästar vara duktiga ifrån vissa positioner.

Det finns till exempel en position som kallas ”döden”. Denna position är den som ligger utanpå ledaren. Detta är oftast inte en fördelaktig position då denne får springa längre än hästarna i innerspår, och får inget vindskydd från någon annan, vilket gör det tyngre att springa för hästen.

Positionen bakom döden kallas ”andra par” och är istället en av de bättre positionerna man kan ha. Förvisso är den hästen fortfarande i ytterspår. Men den har vindskydd från hästen framför, och sparar därmed på krafterna. Dessutom har den kontroll på banan, och behöver inte gå till attack förrän någon kommer bakifrån och täpper till det fria spåret.

En annan position som kan vara både bra och dålig, beroende på hur loppet utvecklar sig, är ”vinnarhålet”. Det är positionen bakom ledaren i innerspår. I detta spår sparar hästen som mest krafter, men kan fastna där om ingen lucka öppnar sig på ytterspåret. Då spelar det ingen roll hur pigg hästen är.

Hästens beteende

Hur hästen beter sig, rör sig och hur taggad den är, och så vidare, finns också termer för som kan vara extremt användbara att känna till. En häst kan vara hur bra som helst, men har den en dålig dag kan den likväl förlora ändå.

Om en häst ”pullar” exempelvis betyder det att den är lite övertaggad, frisk på bettet och vill springa fortare än vad kusken vill. Kuskar brukar då ”pulla upp”, vilket betyder att han drar så mycket han kan i remmarna för att ta ned tempot på hästen. Springer hästen för fort för tidigt tröttar den oftast ut sig.

När det snackas om hästens aktion handlar det om hästens sätt att röra sig på. Något som kan vara värt att vara uppmärksam på på uppvärmningen exempelvis.

Är en häst en ”dyngtrampare” trivs den bäst på tung bana. En ”entaktare” är en häst som inte kan byta tempo. Om en häst är ”osäker” galopperar den ofta, eller ”felar” som det också kallas. Om en häst är ”het” pullar den gärna, vilket inte är bra om hästen är ”kortspeedig”, vilket betyder att hästen måste spara krafterna så länge som möjligt för att orka hålla maxfart in i mål. Hästen kan också vara ”tvärspeedig” om den når topphastighet väldigt snabbt. En ”klasshäst” har en hög kapacitet, som tillsammans med ”löphuvud”, att hästen alltid gör sitt bästa, ofta är en vinnande kombination.

Fler termer

  • Autostart – Start med bil, 8 hästar i första ledet och 4 i andra.
  • Bakspår – startspår i andra ledet.
  • Balansering – Att utrusta hästen perfekt (skor osv.)
  • Barfota – Utan skor.
  • Catchdriver – Lånekusk.
  • Fastlåst – Fast i innerspår-
  • Spik – Ingen gardering i kupongen.
  • Springspår – Spår 6 och 7 i autostart. Hästarna där har längre anlopp och därmed högre fart i starten.
  • Överpace – Loppet går för fort i början. Gynnar de i bakspår som inte drogs med.
  • Överstreckad – Överspelad i exempelvis V75.