Elitloppet på Solvalla 2022

Elitloppet på Solvalla 2022

Travsporten är ett väldigt populärt fenomen i Sverige och inte minst Elitloppet på Solvalla som under 2022 anordnas den 27-29 maj till mångas förtjusning. Här samlas de bästa kuskarna och hästarna inom flera olika lopp och kategorier.

Om du vill vara del av denna upplevelse på Solvalla, så gäller det att du köper entrébiljett tidigt. Tack vare populariteten för detta event, så brukar biljetterna att ta slut ganska tidigt. Så här gäller det inte att ha is i magen, utan snarare vara ute i god tid och även anlända med god marginal så att du får bra platser och faktiskt kan ta del av vad som händer ute på banan.

Men vad är då egentligen Elitloppet, varför är det så populärt och vart kan man följa loppen som anordnas?

När började Elitloppet på Solvalla?

Allt startade år 1952, då det allra första Elitloppet anordnades på Solvalla. Dock gick det i början under namnet Jubileumsloppet, då det startade för att fira arenans 25-årsjubileum. Idag pratar hela världen om detta prestigefyllda event och Solvalla är en ypperlig plats att samla eliten på. Men varför just Solvalla?

Denna arena är perfekt för travlopp och har även en väldigt stor publikkapacitet på upp till 25 000 personer. Arenan har en gedigen historia och är en av världens mest respekterade platser inom travsporten.

Så om du vanligtvis brukar följa loppen hemifrån, så kanske det är på tiden att du besöker denna folkfest personligen och verkligen kan uppleva stämningen från publikhavet, samtidigt som du hejar på den häst som du har tippat på. Elitloppet kommer att kännas som en ännu större del, om du faktiskt upplever loppet från läktaren. Men glöm då inte att köpa biljetter tidigt!

Vad är Elitloppet?

Även fast detta är en högst respekterad tävling även på internationell nivå, så kanske du inte har stenkoll på vad Elitloppet faktiskt är. Denna travtävling är ett så kallat Grupp 1-lopp, vilket innebär att det endast är de bästa kuskarna och hästarna som slåss om placeringen. Men vad avgör vilka hästar som ska tävla i Elitloppet?

Elitloppet är även ett inbjudningslopp, där de 16 hästar som man tycker har utmärkt sig lite extra bjuds in för att tävla. Det anordnas även fyra stycken olika travlopp, där vinnaren automatiskt kommer att nomineras till Elitloppet. Detta är då Paralympiatravet, Finlandialoppet, Algot Scotts Minne och även H.K.H Prins Daniels Lopp.

Andra anordnade tävlingar

Men vad som gör Elitloppshelgen så intressant och innehållsrik är att det även anordnas flera andra travtävlingar som du kan kolla på. Till de större har du till exempel finalen i V75, Sweden Cup, Elitkampen och Treåringseliten. Mycket trav att följa helt enkelt!

Vilka kanaler sänder Elitloppet?

Men alla har inte möjligheten att köpa biljetter till Solvalla, så att följa loppen från soffan är också ett bra alternativ. Men vart kan man då följa loppen?

TV4 är en av Sveriges största kanaler och självklart vill de ta sin del av kakan. Så under elitloppshelgen sänder de 16 timmar av trav, vilket också är en stor fördel då det innebär att fler personer kan följa loppet och inte behöver investera i  köpkanaler.

Resultaten kan du även läsa på mängder av olika bettingsidor, kanske du även själv vill lägga en slant och kanske förgylla dagen med en härlig prispeng? Elitloppet på Solvalla 2022 närmar sig. Vilken häst tror du vinner?