Betting i travsporten

Hästägare tävlar om pengar i varje travlopp. Och dessa vinstpengar kommer till stor del från alla som bettar på travet. Travbetting är extremt populärt i Sverige och du kan betta direkt hos ATG eller hos ombud exempelvis NordicBet Sverige. Du bettar på den häst som du tror ska vinna varje lopp och det varierar beroende vilket serie du spelar på hur många omgångar det är. Huruvida stor vinsten blir beror på din insats och även hur många personer som valde rätt vinnare. Den kan alltså bli hur stor som helst på flera miljoner och även minimal. Det finns möjlighet till att betta på rörliga odds som är beroende av hur personer lägger sina bett och du kan även spela med fasta odds. 

Det har även blivit väldigt populärt att betta tillsammans med någon. Exempelvis köpa andelar i redan gjorda bettingar eller gå ihop med kollegorna på jobbet och dela på vinsten. På så sätt kan man satsa en större summa och vinna mer pengar. Det kan vara bra att ha lite kunskap om sporten och om hästarna som tävlar innan du bettar för att få större chans till vinst.  

Vad kan du om travsport? 

Travsport är populärt i Sverige och är en av de största sporterna i landet. Sporten utförs alla dagar på året över hela Sverige. Huvudpersonerna i trav är hästen med en kusk bakom i sulky eller på hästryggen som då kallas monté. Travtävlingen utförs på bana och det är först över mållinjen som gäller. Hästarna springer lopp som är mellan 1,64 km och 2,64 km. Det är kusken som styr hästen under loppet. 

Det finns en del travtränare som kör sina egna hästar. Men något som många kanske inte alla vet är att kusken inte alltid är tränaren. Det finns både amatör och professionella kuskar. Och det finns kuskar som åker runt och kör olika hästar och får ut provision för loppen. Ägaren till hästen tävlar som sagt om pengar i varje lopp. Det är inte ofta som hästen har en ägare som kan eller har ridit själv. Det finns en del idrottsstjärnor som äger travhästar exempelvis Peter Forsberg. Hästen tränas av ett team med travtränare och hästskötare. 

Hästens del 

Det finns över 75 000 travhästar i Sverige och något som är specifikt för svensk travsport är att det tävlas med både varmblod och kallblod. Majoriteten av lopp är med varmblod men i norra Sverige tävlar de även med kallblod. Skillnaden på varm- och kallblod är att varmblod är genetiskt snabbare och nättare än kallblod, som är grövre i sin storlek. Travhästar är både uppfödda och specifikt tränade för just trav. 

En travhäst kan trava i upp till 55 km/h under ett lopp. Och även om genetik spelar roll är det väldigt viktigt att hästen rör sig och tränas redan som unghäst för att bli en stark travhäst. Det finns en hel del råd som travtränare behöver tänka på gällande träning, skötsel och mat. Är du mer intresserad om hur travvärlden fungerar runt hästen eller hur uppfödning sköts finns det massor med information som kanske kan hjälpa dig i din betting.