Trav och betting: våra bästa tips

Trav har sedan länge varit en storfavorit inom den svenska folksporten, och lockar årligen strax över 1 miljon åskådare till sina fysiska banor. Sporten där kusk och häst tävlar om att hinna först över mållinjen har inte heller gått bettingentusiasterna obemärkt förbi, utan är idag en av de mest frekvent valda sporterna när det kommer till just odds och betting. 

Trav lockar mängder av spelare och omsätter flera hundra miljoner veckovis – och det kan det vara svårt att hitta guldkornen bland alla tusentals lopp som årligen går av stapeln. Självklart finns det mängder av speltips trav online, men även där kan det vara svårt att plocka ut de bästa vägledningarna och råden. Av den anledningen har vi sammanställt en lista med våra alla bästa tips – för att du, likt kusken, ska kunna ha en chans till pallplats. 

De olika travspelen

Först och främst kan det vara bra att särskilja de olika travspel som finns, och vad de innebär, då de är utformade på lite olika sätt. 

 • Fasta odds
  Spel sker på ett fast odds som inte ändras baserat på spelarmönster.
 • Rörliga odds
  Oddsen kan ändras fram till spelstopp baserat på mönstret hos spelarna och kan resultera i att ett odds för en frekvent spelad häst sjunker.
 • Poolspel
  Här samlas alla odds i en och samma pott, vilket innebär att det finns chans till stora vinster. Spelarna som har 5-7 rätt får alltså dela på potten, men en viss procent går till spelbolaget (ATG). 

Tips för bättre vinster

Oavsett vilken typ av travspel man väljer finns några punkter som är viktiga att ha i åtanke innan man lägger sitt spel. Anledningen till detta är att sporten baseras på hästarnas och kuskarnas prestation, vilken kan påverkas av historiska händelser och ändras på nolltid. 

 1. Tidigare prestation
  Som nämnt ovan kan tidigare prestationer från såväl kusk som häst påverka resultatet i ett lopp – och inte minst oddsen. Det är därför fördelaktigt att analysera hur tidigare lopp sett ut, om vinsterna varit lättförtjänta och hästens senaste aktion.
 2. Vilket är ekipagets startspår?
  Inom trav startar ekipagen på antingen fram- eller bakspår, vilket kan ha stor inverkan på det slutliga resultatet i loppet. För hästar som är snabba vid start ger framspåret en fördel jämfört med de som startar i bakspåret. 

För att veta om startplaceringen är fördelaktig eller inte krävs att man tar reda på          hästens egenskaper, då vissa hästar presterar bäst framtill och vissa baktill. Informationen får man enklast fram genom att se till tidigare prestation.

 1. Travbanan
  Liksom att hästens egenskaper påverkar starten kan såväl underlaget på travbanorna som resorna dit påverka hästarna på olika sätt – och därmed även hur de presterar i sina lopp. Det kan därför vara bra att se över hur hästarna beter sig på de olika banorna då även hästen med högst odds faktiskt kan prestera sämre på en typ av bana jämfört med en annan.
 2. Ta inte kusken för givet
  En annan punkt som man kanske inte alltid fokuserar på är kuskarna. Hästarna i loppen drar det största lasset och deras prestation är viktig för vinst, men även kuskarnas skicklighet kan göra stor skillnad. Det kan alltså innebära att en häst som inte ligger på toppnivå fortfarande kan vinna om kusken bakom är duktig – eller vice versa.