Olika satsningar på hästkapplöpning: Förstå de olika varianterna

image source

Om du tycker att termerna för hästkapplöpning känns förvirrande är du inte ensam. Men för att lyckas med ditt spel måste du känna till hästkapplöpningens säregna (och ibland minst sagt underliga) språk. Det kan dock ta ett tag att lära sig.

Det finns vissa ord som du bara måste kunna och även olika typer av sports betting. Här följer förklaringar för olika typer av spel på hästkapplöpningar så att du enkelt kan komma igång med att spela på hästar.

I den här guiden får du lära dig:

De olika typerna av travspel och vad de kallas

Skillnaden mellan streckspel och andra spel inom svensk travsport

Skillnaden mellan dagens dubbel och andra svenska travspel

Skillnaden mellan olika spel hos ATG

Det finns mängder med olika sorters spel på hästar men vi börjar med grunderna.

Raka satsningar (Vinna, Placera, Visa)

Infografik som beskriver de grundläggande spelen för hästkapplöpning

Det är ganska lätt att förstå raka satsningar. Det finns bara tre sorter: vinna, placera och visa.

Vinnarspel

Ett vinnarspel är exakt vad det låter som. Du måste helt enkelt välja den häst som passerar mållinjen först för att få vinst.

Platsspel

Platsspel innebär att din häst måste sluta antingen som etta eller tvåa.

Showspel

Ett showspel innebär att din häst slutar på första, andra eller tredje plats.

Svensk travsport

Det finns en mängd olika typer av svenska travspel. Du hittar samtliga av dem på ATG.

Huvudsakligen handlar det antingen om satsningar från lopp till lopp (med mellan två och sex lopp) eller att du ska förutsäga den exakta ordningen i ett enda lopp (vem som slutar som etta och tvåa, etta, tvåa och trea, eller etta, tvåa, trea och fyra).

Vi ska se på några av de former som ingår i svensk travsport och reda ut vad de innebär.

Dagens dubbel

Dagens dubbel: för att vinna måste du välja segraren i på varandra följande lopp innan det första loppet i serien börjar.

Dagens dubbel innebär vinnaren av två lopp i rad, ett V3 är tre raka lopp, ett V4 innebär att du måste välja den som vinner fyra raka lopp, ett V5 är fem vinnare i rad och ett V6 är sex vinnare i rad. Här nedan tar vi en lite närmare titt på vad dessa innebär.

Kombinationer i dagens dubbel

Det är väldigt vanligt att man satsar på mer än ett spel för en enskild typ av spel på spelsidor.

I Dagens dubbel till exempel kanske du föredrar nummer ett i det första loppet, men i det andra loppet tycker du att nummer ett, två och tre är väldigt snarlika.

Istället för att gissa vilken av dessa tre som kommer vinna kan du spela på tre kombinationer, 1-1, 1-2, 1-3. Du lägger tre spel så du behöver betala mer, men om en vinner det första loppet och någon av dina tre val vinner det andra loppet, vinner du en slant.

Tänk på sådana kombinationer eftersom det går att kombinera dem med andra typer av hästspel.

Vad är V3?

V3 är ungefär som att satsa på tre lopp. Du ska välja vinnaren i tre på varandra följande lopp och måste satsa på alla tre loppen innan startskottet för det första loppet i din satsning. Reglerna för satsningar på hästkapplöpning är överlag desamma som för vanliga satsningar, men det finns vissa viktiga skillnader mellan dem.

Oavsett vilken lägsta insats som gäller hos det spelbolag eller den bana du har valt kan du spela på V3 trots att det rent tekniskt är ett spel. Det skiljer sig från spel på vanliga sporter där du måste spela med den minsta insatsen från din sportsbook på vart och ett av de på varandra följande delarna av ditt spel.

I hästkapplöpning kan du dock satsa på V3-spel vilket räknas som ett spel. Tekniskt sett behöver du inte själv sätta ihop det, vilket du måste när du spelar på vanliga sporter.

Om till exempel den bana du satsar på börjar med ett V3-spel på 10 kronor kan du satsa på vinnaren i alla tre loppen, men du behöver bara spela för 10 kronor. Om du spelar på vanlig sport på en sportsbook där minsta insatsen är 10 kronor, måste du satsa minst 30 kronor för att sätta samman en satsning till tre.

Övriga spel som finns inom svenskt trav

Infografik som förklarar spel på hästar

Vid de här spelen måste du välja den rätta slutplaceringen i ett lopp.

En exacta är de två första vinnarna i turordning (första och andra plats), en trifecta är de tre första vinnarna i turordning (första, andra och tredje plats) och en superfecta är ett spel där du måste ange de fyra första vinnarna i turordning i ett enda lopp. Här nedan gör vi en djupdykning i vart och ett av de här populära hästspelen.

Ju mer du vet…

Nu när du lärt dig en del om olika termer för travsport kan du komma igång med ditt spel redan idag! Om du vill lära dig om annat som inte har med travsport att göra har vi guider kring många olika ämnen inom sportsbetting som reder ut alla tänkbara frågor du kan ha om sportsbetting.

Ta en titt på dem och se till att bli en välinformerad spelare redan idag.