Solvallas internationella elitlopp

Rubriken kanske är något förvirrande men det är det fullständiga namnet på Sveriges mest prestigefyllda travtävling. Det vanliga är att folk bara säger Elitloppet och då känner de allra flesta till det. Det är inte bara ett av Sveriges mest prestigefyllda lopp inom travsporten utan faktiskt ett av världens mest prestigefyllda. Hästar och kuskar kommer från hela världen för att tävla i det här loppet som avgörs på Solvalla i Stockholm. Det är ett så kallat Grupp 1-lopp vilket betyder att det är de absolut bästa hästarna i hela världen som är med och tävlar. Det har gått av stapeln sedan 1952 och det är alltid den sista söndagen i maj. Då sitter miljontals tittare framför tv:n och skriker för att deras häst ska vinna. Många vinner pengar på betting medan andra förlorar. Betting och hästsport har sedan länge gått hand i hand. Det finns många som bara tittar för att njuta av sporten dock också såklart.

16 hästar blir inbjudna

Det är väldigt svårt att ens få vara med i Elitloppet. Det ska det kanske vara om det är ett av världens absolut mest uppmärksammade lopp. För att vara med på startlinjen så behöver man få en inbjudan av arrangörerna. Det eller att man vinner något av kvalloppen. I de loppen så är det bara vinnaren som blir direktkvalificerad och det är lopp som alla grå i Sverige. Vinnaren i Paralympiatravet, Finlandialoppet, Algot Scotts minne och H.K.H Prins Daniels lopp blir alltid direktkvalificerad till Elitloppet. Resten blir inbjudna om de på något sätt har utmärkt sig på något sätt.

Under helgen då Elitloppet går av stapeln så är det även en massa andra lopp. Inte så välkända och inte så mycket uppmärksamhet men sista helgen i maj lyfts ofta fram som den bästa på hela året för en travälskare.

Historik och vinnare

Första gången loppet kördes var som sagt 1952 men då hette det Solvallas jubileumslopp. Solvalla fyllde 25 år som travbana 1952. Det var inte förrän året efter som det nuvarande namnet kom till. Första året vanns loppet av en västtysk häst som hette Permit och första gången en svensk vann var året efter då Frances Bulwark vann. Det var lite oväntat att en utländsk häst vann första året för det var mestadels svenska hästar som tävlade i loppets första år. Det tog ett par år innan Elitloppet blev så internationellt erkänt som det är idag.

Sverige har flest segrar totalt dock med hela 25 stycken. Därefter kommer Frankrike och Italien på 23 respektive 10 segrar. I trav tävlar man dock inte för ett land utan för ett stall så det kan vara flera svenska hästar på startlinjen som då tävlar mot varandra. Den kusk som har deltagit flest gånger är även han svensk, Stig H Johansson som har varit med och tävlat hela 28 gånger. Av dessa 28 gånger så har han sprungit själva finalloppet 24 gånger och han har vunnit sex gånger. Dock är det aldrig en häst som har vunnit fler än 2 gånger.