Spelguide för travspel

Image by Varga from Pixabay

Trav är den vanligaste formen av travsport, en hästsport där hästar tävlar i en specifik gångart – antingen trav eller passgång – och vanligtvis drar en tvåhjulig vagn, även om också monté förekommer i Europa.

Vad är skillnaden mellan trav och passgång?

Detta är den mest förekommande frågan när det handlar om travsport. När en häst travar sätter den fram ena sidans bakben samtidigt som den sätter fram andra sidans framben, och tvärtom. När hästen går i passgång rör hästen fram- och bakbenen parallellt på samma sida.

Var du kan spela

Det är lönlöst att veta allt om du inte vet vad du ska göra med dina kunskaper, så ta en titt på vår odds hos sidor som snabbare.com. Du kanske till och med själv hittar en ny sida med ett hyggligt erbjudande för att registrera sig.

Hur spelar man på trav?

Betting inom inom travsport har givetvis många likheter med den som finns inom hästkapplöpning där man kan satsa på vinnare och placeringar. Det finns dock ett exotiskt spelsätt som är liktydigt med svensk travsport.

Svenska spelare av alla de slag – detta är inte bara något för inbitna travfantaster – älskar V75-spelet som äger rum i samband med lördagens främsta svenska travtävling.

I V75 kan spelarna välja vinnare i sju svenska travlopp i rad, där varje lopp har minst ett dussin deltagare. Med lite enkel matematik inser man hur svårt det är att lyckas pricka in alla sju vinnarna i V75-loppen. Tolv gånger sju är lika med 35 831 808, så om V75 omfattar sju lopp med tolv gemensamma favoriter skulle oddsen för att pricka in rätt kombination vara mer än 35 miljoner mot ett. Så i princip är detta mer som ett travlotteri.

Och eftersom V75 liknar ett klassiskt lotteri är det vanligt att man satsar på stora system i stället för att förlita sig på en enda insats. Priset för att välja fler än en häst i varje V75-lopp kan dock stiga rätt snabbt. Om man till exempel väljer tre hästar i tre lopp och fyra hästar i fyra lopp skulle detta innebära en spelkostnad för ett V75-spel på 6 912 svenska kronor, vilket motsvarar cirka 800 euro.

Vilka länder är bra för trav?

Travsport förekommer i fyra stora regioner: Australien och Nya Zeeland, Kanada och USA, Frankrike och de nordiska länderna Danmark, Finland, Norge och Sverige. Det finns även mindre travbanor i länder som Belgien, Tyskland och Italien.

Vilka är de största tävlingarna i världen?

I Frankrike arrangeras vad som allmänt anses vara det mest prestigefyllda travloppet i världen, Prix d’Amerique. Detta går av stapeln den sista söndagen i januari i Vincennes, en förort öster om Paris, och har ett prisbelopp på en sjusiffrig summa. Vinnaren av det 2 700 meter långa loppet blir genast en legend inom travsport och erhåller en ansenlig summa.

Inte långt bakom Prix d’Amerique när det gäller prestige har vi det svenska Elitloppet. På tävlingens hederslista hittar vi bland annat den italienska travhästen Varenne, som många travhistoriker anser vara den bästa genom tiderna. Varenne vann Elitloppet 2001 och försvarade titeln 2002 med ett världsrekord genom att klara milen på Solvalla i Stockholm på en minut och 10,2 sekunder.