En titt på några av de bästa tipsen för travsport

Trav är benämningen på en gångart för hästar som innebär en diagonal förflyttning i jämn takt. Med hänsyn till hästen balans är det är stabil gångart. Den ställer inga större krav på hästens förmåga att använda halsens och huvudets rörelser för att hålla balansen. På grund av travgångens särskilda egenskaper är det något hästen ofta tränas i av dressyrskäl.

Det finns olika sätt att trava. En häst som hela tiden sjunker mellan att den trampar ner och upp när hovarna träffar marken kan göra det svårt för ryttaren att sitta. Vid varje nedslag mot marken som det diagonala benparet gör riskerar ryttaren att studsa upp från sadeln. När han eller hon sedan åter landar i sadeln kan detta innebära en kraftig belastning. 

Travpositioner

Du kan sitta på tre olika sätt vid trav: sittande, rida lätt och fältsits eller halvsittande.

Sittande

För att få maximal kontroll bör ryttaren sitta ner i trav. Ryttaren uppmanar hästen att minska eller öka rörelsen, eller att gå upp eller ner, med hjälp av vikt- och sätesrörelser. För den ryttare som ännu inte fått tillräckligt starka magmuskler kan det vara ganska ansträngande att sitta. Ryttare som är skickliga när det gäller den här stilen har vältränade mag- och ryggmuskler för att klara längre travturer.

Rida lätt

Detta är motsatsen till sittande där ryttaren försöker att inte studsa av sadeln. I den här positionen reser man sig och sätter sig med varje steg. Man reser sig från sadeln vid ett steg och faller tillbaka ner i sadeln vid nästa steg. Detta kan vara bekvämt för både häst och ryttare om det görs på rätt sätt. När du rider lätt har du inte samma kontroll som vid sittande eftersom det ger hästen en viss frihet.

Hoppställning

Detta kallas också för fältsits eller halvsittande och innebär att bäckenet har en viss beröring med sadeln utan att sätesbenen har det. Det är alltså inte meningen att ryttaren ska rida lätt och därmed avlastas hästens rygg. Den här positionen är den som ger ryttaren minst kontroll, vilket förmodligen är skälet till att metoden knappt alls används vid trav men däremot vid hästhoppning. Ytterligare ett krav för den här positionen är att ryttaren måste ha starka benmuskler.

Spela på hästsport

Travtävlingar och hästkapplöpningar är mycket populära och som med så många andra sporter finns det också stora möjligheter att spela på det. Travsport är mycket omtyckt i Sverige och så även att spela på det. Det finns också sidor som Hajper som tillhandahåller de bästa travtipsen, särskilt vid svenska travtävlingar så att du inte grundar ditt spel på vilda gissningar utan istället på information och fakta.

Och slutligen, med all den kunskap som du har samlat på dig om travsporten bör du göra mer än att bara ta till dig den. Dra nytta av den. Genom att satsa på några lopp går du enkelt från ord till handling. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga kan du börja med att ta en titt på några av de speltips som finns för att öka dina chanser att vinna