Vad har teknologins framfart inneburit för travet?

Den tekniska utvecklingen i samhället går framåt med stormsteg och visar inga tecken på att sakta ner. I det flesta branscherna har tekniken hjälpt dagens arbetskraft att arbeta smartare och även att kommunicera mer effektivt. Modern teknik har gjort det möjligt för oss att kommunicera med folk på mils avstånd med ett enkelt knapptryck. Travsporten är inget undantag för denna tekniska utveckling, men frågan är hur tekniken har påverkat travets popularitet? 

Travsporten har förekommit i Sverige sedan 1800-talet och 1907 invigdes den första travbanan på Jägersro i Malmö. Sverige är idag ett av de ledande länderna inom travsporten i världen med 33 travbanor runt om i landet. Förutom här i Skandinavien räknas USA, Frankrike, Nya Zeeland och Italien som stornationer inom travsporten. När tv-sändningar började utvecklas lyckades travsporten ta vara på tekniken och började sända lopp på allmän TV redan på 1970-talet. Trav började visas under det klassiska Tv-programmet Tipsextra, något som gav travsporten ett enormt uppsving i popularitet. Idag är situationen helt annorlunda där tekniken har möjliggjort att man kan se i stort sett alla travlopp i landet och om du vill spela på hästarna kan du göra det på distans genom mobilen eller surfplattan. Digital hästkapplöpning spel är ganska populärt inom sport på grund av stödet från åskådarna och genererar intäkter för ekonomin och spelbolag som William Hill får sporten att överleva och ekonomin att fortsätta växa. Den tekniska utvecklingen har inneburit en rad fördelar för travsporten, både för åskådaren och utövaren. 

Utövaren och ny teknik

En häst och dess ryttare ska fungera i symbios. Två kroppar ska ständigt röra sig i förhållande till varandra och det är inte allt lätt att se alla små förändringar med blotta ögat. Med ny teknik finns möjligheten att studera minsta lilla rörelse hos dels hästen som ryttaren. Veterinären Anna Byström har studerat hästens- och ryttarens rörelser via sensorer i hennes doktorandprojekt vid SLU. Byström menar att det är viktigt att använda sig av teknik för att samla in kunskap om hur hästen, ryttaren och sadeln rör sig i förhållande till varandra. Projektet ledde även till spännande upptäckter kring hästens rörelser och viktfördelning som enligt Byström enbart kunnat upptäckas via modern teknologi.

Åskådaren och ny teknik

Man kan konstatera att den första tekniska revolutionen inom travsporten var TV. Som nämnt ovan lyckades travet nästla sig in bland fotbollssändningen Stryktipset och i början på 90-talet tog man steg fullt ut in i kommersiell TV. Tio år senare startades mediabolaget Kanal 75, vilket blev startskottet för ATG Live, vilket innebär att man kan se alla travlopp som går runt om i landet. Den breda tillgängligheten till trav som tekniken medförde räddade sporten. I TV kan man höra hur experterna ger sina tips på vilka hästar som ska spikas och vilka system som ska spelas, men det finns även travguider på internet som är tillgängliga närsomhelst och som guidar dig genom kommande lopp.

Även hur man köper häst har blivit lättare på grund av tekniken. Hemsidor för hästauktioner är den senaste tekniska utvecklingen av sporten. De gamla fysiska auktionerna finns fortfarande men tekniken har inneburit en chans för köparen att se hästen långt i förväg och påbörja budgivningen i god tid. Tekniken ökar vår kapacitet och ger oss sofistikerade sätt att tänka på. Att streama ett travlopp skulle vara så enkelt som ett knapptryck är otänkbart för tjugo år sedan, men den tekniska utvecklingen fortsätter och det blir spännande att se hur travsporten utvecklas under teknikens framfart. Sammanfattningsvis kan man konstatera att travsporten har gjort en nödvändig teknisk resa som har skyddat sporten från den hårda konkurrensen från andra sporter. Möjligheten att följa trav alla dagar om året och att kunna spela online är faktorer som innebär att travsporten överlever och frodas.