Travvagnar

Inom travsporten kan hästen antingen ha en ryttare på ryggen, eller så sitter en person i en vagn bakom hästen. Den här travvagnen kallas även för sulky. När det gäller travvagnar eller sulkyer finns de i flera olika modeller och prisklasser. En del av dem används vid träning, andra vid tävling. Men vad skiljer dem åt?

Träningssulky eller långsulky

En sulky eller vagn av den här typen är tänkt att användas när man tränar hästen hemma. Den är tyngre för hästen att dra, och den har kraftigare hjul. Det är helt enkelt för att sulkyn behöver vara lite extra stabil att köra på till exempel skogsvägar. Det är nämligen få travtränare inom amatörgrenen som har tillgång till egna travbanor att köra på. Dessutom stärks hästens muskler mer när den får dra en tyngre vagn bakom sig. Den här sulkyn har också stänkskydd, och dess skalmar är längre än på en tävlingssulky. Skalmarna är de stänger som fästs i selen på hästens rygg. Det betyder att man som kusk sitter lite längre ifrån hästen. Det kan vara tryggt om hästen till exempel skulle sparka bakut.

Speedcart

En speedcart är en lätt sulky som är gjord i stål eller plåt. Den väger mycket lite och har bara en liten sits för kusken. Kusken har sina fötter i små hållare och sulkyn saknar stänkskydd. Dessutom sitter man nära hästens bakhovar. Den här typen av sulky finns i ett par olika varianter. En del av dem är lättare än andra och de kan också fästas i selen på olika sätt. Ofta får man prova flera sulkyer på en och samma häst för att hitta en variant som just den hästen trivs med. Ibland är det nämligen så att hästen springer jättebra med en sort, men plötsligt vill den inte alls springa, eller så börjar den bara galoppera när den spänns för en annan travvagn.

Rockard

En rockard är också en typ av sulky. Det är vanligast att de används till ponnytrav eller till träning av ponnyer. Vagnen är lite kraftigare och den kan ofta vara tillverkad av stål och trä. Rockarden har inte sällan en sits som passar för två personer. Dess hjul är i regel kraftiga och passar bra även på skogsvägar. Det finns också nättare typer av rockarder som gör att man kan köra i snabbare hastighet på travbanan med dem. Den här typen av vagn är dock i regel något som används till finare körningar.