Att starta enskild firma

Det hela startar med en affärsidé, och inte minst drivet som skall till för att starta enskild firma och ta steget ut i företagsvärlden.

Dom allra flesta som väljer att starta företag väljer att starta med en enskild firma, som innebär att man personligen ansvarar för företagets ekonomi och skulder. 

Företaget har inget företagsnummer, men använder den enskilda näringsidkarens personnummer.

Så det är juridiskt sett ingen separation mellan privatperson och företag, och den som driver firman är juridiskt ansvarig för att skulder betalas och avtal hålls.

Det finns en hel del andra fördelar med att starta enskild firma när man väljer att bli företagare, som att bli din egen chef, realisera drömmar och bli ekonomiskt oberoende. 

Men av rent driftsrelaterade fördelar finns det också många. Som att man bland annat kan få en del av inkomsten från näringsverksamheten beskattad som kapitalinkomst med 30 procent total skatt genom Reglerna för positiv räntefördelning.

Andra fördelar med en enskild firma är att man har lägre egenavgifter i den enskilda firman än vad arbetsgivaravgifterna är i ett aktiebolag.

En annan fördel är villkoren man har om man utökar sin drift med anställningar, och som arbetsgivare kan nyttja dom fördelar staten tillrättalägger för i den anledning.

I kombination med att man inte behöver något aktiekapital för att starta upp Väljer många att starta enskild firma i början av sitt företagsäventyr.

Hel- eller deltid?

Nu för tiden väljer många att behålla sin anställning och starta en enskild firma som en bisyssla i början för ekonomisk trygghet.

Fördelen med att ha ett jobb i kombination med en enskild firma är att man kan ansöka om ett så kallat blancolån som man kan använda till att utveckla företagsverksamheten.

Utöver detta finns det en rad andra faktorer man måste ta i beaktning som hur man ansöker om F-skatt. 

Skall man starta enskild firma eller aktiebolag, ”AB” i folkmun, så den stora frågan många ställer sig själv är helt enkelt: är det värt att starta företag?

Det enkla svaret är ja.

När det kommer till att starta eget företag är realiteten att det blir alltmer enklare att starta enskild firma i Sverige och staten lägger i högre grad till rätta för alla som vill starta företag.

Oavsett kön, ålder, födelseland och val av företagsform har alla möjlighet till att bli entreprenörer i Sverige.

Så jämfört med många andra länder har Sverige ett välutvecklat stöd för egenföretagare.

En rad finansiella stödordningar har också etablerats och Arbetsförmedlingen kan bevilja stöd vid start av näringsverksamhet, även kallat ”starta eget-bidrag”. 

Man har också möjligheten att kombinera A-kassa och näringsverksamhet under särskilda villkor så man inte förlorar A-kassa om man startar företag.

Om du har A-kassa, prata med arbetsförmedlingen innan du startar företag för att säkerställa att din A-kassa inte dras in av misstag.

Måste mitt företag ha försäkring?

Driver du ett företag är en Företagsförsäkring obligatorisk, men många företagare tror att hemförsäkringen täcker allt i hemmet. 

Sanningen är att om du inte har företagsförsäkring och din arbetsdator förstörs hemma måste man ersätta det själv.

Tänk dig att du jobbar hemifrån. Så blir det inbrott. Din hemförsäkring täcker då bara stölder och skador i ditt hem, ingenting som tillhör ditt företag. Så som dator eller skrivare.

Vilken form av företagsförsäkring man skall ha kommer variera från bransch till bransch. Det är därför viktigt att man tecknar försäkring innan man gör inköp till företaget.

Också innan man skriver på avtal.

Oberoende av bransch är det 4 försäkringsskydd du måste ha, som Ansvarsförsäkring, Rättsskydd, egendomsförsäkring och avbrottsförsäkring.

Det viktiga är att du har ett fullgott skydd för verksamheten, dig själv och anställda.

Annars borde en fullvärdig försäkring innehålla skydd för tjänsteresa och kris. Dessa täcker stöld, olyckor, sjukvårdskostnader rån och inbrott som exempel.

Anlita experthjälp

Som med allt annat är timing en elementär faktor om man skall lyckas i företagsvärlden.

I likhet med frånvarande affärsplan och grundläggande analyser ser vi att många nystartade företag tyvärr bockar under.

Ofta på grund av dom samma misstagen. Så det är viktigt att man inser detta och därmed kan gardera sig mot dom vanligaste fällorna.

Därför är det viktigt att man planerar noga och väljer rätt tillfälle då uppstarten av ett företag kräver hårt dedikerat arbete och kunskap om bland annat branschen man väljer att satsa på. 

I ljus av detta finns det privata företag som specialiserar sig på rådgivning, tips och hjälp i uppstartsfasen, och hanterar dom flesta aspekt när det kommer till att registrera företag, marknadsföring och hur du bygger ditt varumärke.

För att säkerställa att du får godkänt din F-skattsedel får du fullständig hjälp till att starta enskild firma så allt är korrekt när det kommer till skatteverket när du sätter i gång med ditt nya liv som företagare.

Då återstår bara att säga lycka till på din entreprenörsresa!