Spela på trav utomlands

Jämfört med övriga världen är trav väldigt stort i Sverige. Det finns några nationer till som är stora inom travsporten – USA och Frankrike är högt på listan. För dig som gillar att spel på trav kan det vara kul att se sig om i världen och testa att spela på utländska lopp.

För den som är inbiten traventusiast finns det gott om lopp och lärdomar att dra ifrån den svenska travvärlden. Men när man har hållt på några år blir Sverige ändå en ganska liten arena. All världens trav finns tillgänglig genom en dator eller telefon. Lär dig nya saker om favoritsporten och se om du kan tjäna en slant samtidigt som du gör det.

Oddsen ser olika ut

När du först börjar titta på trav och betting utomlands är att oddsen ser helt annorlunda ut.  I Sverige har vi decimalodds, men på andra håll i världen ser presentationen av odds lite annorlunda ut. Det kan vara bra att börja med att lära sig systemen för odds så pass så man vet hur de funkar.

Du kan hitta all information om odds och oddsbonusar om du kollar runt på nätet. Ta dig också tid att hitta en bettingsida som tilltalar dig innan du börjar spela. Glöm inte jämföra oddsen som kan skilja sig en hel del mellan olika sajter.

Inte alltid trav i USA

Det kan se lite märkligt ut när du tittar på travlopp från USA, hästarna rör sig lite annorlunda. Det beror på att långt ifrån alla lopp körs i trav, de körs istället i pass. I trav rör hästen benen i en diagonal rörelse och i passgång rör sig hästen med samma sidas benpar samtidigt istället.

Passen är en ännu snabbare gångart än trav, men inte fullt så snabb som galopp. Många av våra största travtränare har även träningscamp i USA och kör lopp där. Den häst som klockades snabbast i pass på den engelska milen tränades av Jimmy Takter.                 

Frankrike, vår like

Att travsporten är stor i Frankrike känner de flesta till, kanske mest tack vare deras mest prestigefyllda lopp, Prix d´Amérique. Loppet är höjdpunkten av vad som kallas Franska vintermeetinget. Många av våra svenska kuskar och hästar dyker upp på de franska banorna. Björn Goop är den enda svensk som har vunnit Prix d´Amérique tre gånger.

Travsporten i övriga Europa och världen

Förutom de största länderna inom trav, USA, Frankrike och Sverige är det en etablerad sport i några andra länder. I Europa kan du åka på travtävlingar bland annat Tyskland och Italien och det är inte ovanligt att ekipage från dessa länder även kommer och tävlar i Sverige.

Tittar du lite längre bort hittar du även en entusiastisk skara utövare i Australien, Nya Zeeland och Kanada m.fl. Att dessa kommer till Sverige för start är ovanligt, främst på grund av avståndet.

Stora skillnader mellan länderna

Även om sporten är den samma i mycket skiljer den sig också på många punkter. Selarna och vagnarna ser lite olika ut och hur loppen körs är också lite annat. Framförallt är det starterna som skiljer sig åt, som ny åskådare på lopp från andra länder kommer du nog att få en hel del överraskningar