Travsporten i Sverige

Travbanor i Sverige

Trav har varit en populär sport i Sverige sedan 1800-talet. Den första travbanan som invigdes i vårt land var Jägersro 1907. Än idag är det en av de främsta travbanorna och här körs högklassiga lopp med hög konkurrens och tufffa körningar.

Ur internationell synpunkt är Elitloppet på Solvalla det största travloppet i Sverige. Solvalla ligger i Bromma och är Nordens största arena för travlopp. Andra travbanor som arrangerar internationella lopp är bland annat Bergsåker i Sundsvall, Årjängstravet och Halmstadtravet.

Travsport för alla

Travsport passar alla då du kan vara allt från supporter och kusk till framgångsrik uppfödare. Du behöver inte äga en häst för att intressera dig och många av travbanorna anordnar kurser där barn kan få lära sig från början hur man sköter hästar och respekterar dem.

Det är heller aldrig för sent att börja intressera sig för trav och även du som är äldre kan ha det som ett fritidsintresse. Det är bara att kontakta en av de många travskolor som finns vid många av landets 30 travbanor.

En av Sveriges mest kända travhästar

Sverige har och har haft många framgångsrika travhästar genom tiderna. Ego Boy är en av dem. Han föddes 1967 hos ett par som bedrev uppfödning av hästar på fritiden. 1970 började han tävla med kusken Ingvar Olofsson och redan från början vann han eller kom tvåa i nästan alla lopp där han ställde upp. Så småningom tog han hem stora segrar både i Tyskland och Holland vilket gjorde att han blev en favorit även internationellt. Tyvärr avled han plötsligt 1974 men Ego Boy lever kvar i minnet hos många travintresserade.

Du behöver inte ha förkunskaper

Många tror att man måste vara uppväxt bland hästar för att börja med sporten men så är inte fallet. Som exempel kan nämnas Simon Wall från Arbrå. Hans far är allergisk mot hästar och mamman är livrädd för dem. Simon däremot red på en ponny när han var liten och när han sedan blev för lång för att rida på den lärde han sig att köra. Sitt intresse har han skapat själv och inte fått från familjen. Han gick på ett hästgymnasium och för att för att ha råd med sin hobby jobbade han på ett konditori i Bollnäs. Under den här tiden skaffade han sin första häst och idag vid har han sju hästar. Med Silver stjärna har han vunnit stora framgångar vilket har gjort att han kan satsa mer på uppfödningen som är det som intresserar honom mest.

Vill du inte köra, föda upp eller sköta om hästar går det utmärkt att spela på hästar också. I stort
sett varje dag körs det lopp som du kan spela på och du behöver inte ha några förkunskaper.